Skidkläder ska på. Minus 15 ute. Det biter i kinden, snökristallerna glittrar hårt som diamanter och det knarrar rejält under fötterna. Skidsemestern, den efterlängtade är äntligen här. Hur klär man sig då  för skidåkning de kalla dagarna så att man får valuta för skidpengarna och inte hamnar huttrande inne i stugan istället?

Sofy ger svar och bästa tipsen:

1. Underkläder. Det finns speciellt varma sportbehåar, och både för herr och dam finns “underställsunderkläder” i ullblandningar, och med windstopper. Kan vara värt den extra slanten en riktigt kall dag.

2. Underställ! Välj ett underställ som andas bra och transporterar bort svett och fukt. Det har kommit smarta varianter på enbart ull eller med ullblandning. Ullens fördel förutom att vara varm är att den inte luktar – klart att föredra om du planerar att flirta över en kall eller en varm på afterskin…välj gärna en sån på överdelen.

Understället för benen.  Här är det smart i att välja en byxa med 3/4dels ben. Hellånga långkalsonger viks annars upp till vaden. I pjäxan vill vi inte ha någon skarv där strumpan går över långkalsongen!

3. Värmande lager! En smidig lager 2 tröja, som kan vara i tunn fleece och sedan en lite tjockare väst ovanpå tycker jag brukar fungera om man har en tjockt fodrad skidjacka. Faktiskt ända upp till minus 20. Har du en skidjacka som är tunn/skalmodell är lager 2 oerhört viktigt. Det finns de lite tjockare tröjorna/jackorna i softshell, eller med dunblandning som passar perfekt en kall dag. De tunna dunjackorna som kom för något år sedan finns nästan överallt nu. ett bra tips under skaljacka!

För benen gäller det att dra på ett värmande lager. Här missar många, och speciellt tjejer fryser så lätt om lår och rumpa. Hitta ett par bra 3/4dels byxor och investera i dem. Det är det värt!  Inte bomull, alright!?

marmot skidkläder     hur klä sig vinter fryser om rumpan

4. Skidsockor av ULL. Ull all the way, inga bomullsstrumpor som samlar på fukt!

5. Den viktiga turtlenecken sparar hals/nacke och värmer hakan under kalla liftturer. Oumbärlig! En tunn och smidig fleece är att föredra. En turtleneck är ett “fleecerör”, som en mössa som inte är ihopsydd.

6. Ytterplagg. Fodrade byxor är att föredra för tjejer. Grabbar fryser mer sällan om benen enligt min erfarenhet, men har man skalplagg och det är minus 20, då gäller det att ha bra plagg i flera lager inunder och åka skidor aktivt för att inte frysa.

Skidjacka. Har du både fodrad och ickefodrad variant och det är någonstans kring minus 15 – ta den fodrade. Det är lättare att ta av ett plagg inunder och på så sätt ge plats för lite mer luft som kan värma dig. Har du skalvariant är det viktigt att både ytterplagget och det inunder skyddar dig från vind, annars blir du lätt kall.

7. Tumvantar, eller skidhandskar? Jag säger tumvantar…men det har jag å andra sidan gärna redan vid några fjuttiga minus. Välj en vante med bra och tjock stoppning, som samtidigt ger lite luft kring fingrarna. Kombi och Hestra har bra varianter.

8. Hjälm! Visst åker alla med hjälm nu? Om inte, det är det klart varmaste alternativet. Och smartaste. Punkt.

Author

11 Comments

 1. Lillasyster Reply

  Efter en småkall helg i Vemdalen är jag helt kär i mina nya 3/4 underställsbyxor från Houdini (rea-klipp!) så de rekommenderas verkligen!

  • Sofy Reply

   mäh, soff då! En vecka med mig i vinterlandskap och du konverterar!

 2. Du verkar ha koll på det här med att hålla sig varm. När jag är ute och springer på vinterhalvåret blir jag oftast väldigt kall om bröstet, alltså strax under nyckelbenen och upp mot halsen. Detta trots att jag har fleecetub runt halsen och fyra lager med tröjor. Att jag blir kall gör att det blir jobbigare och stelare att andas, så jag är tacksam för tips!

 3. Pingback: Icebreaker, kampanj på Addnature | uppochhoppa.se

 4. Pingback: Packa för skidresa – När du inte orkar ringa en vän

 5. Pingback: Fram med packlistan - Familjen Rosell

Write A Comment