> Att valla skidor är busenkelt! Dock behövs ett vallajärn. Man kan använda ett gammalt strykjärn också, men det är svårare att reglera temperaturen – vilket kan vara förödande. Ett för varmt järn kan skada skidornas belag allvarligt, och det är ju inte syftet med att valla.

Så, ett vallajärn, valla och en gummisnodd för skistoppers är bra att ha. Skidorna bör vara rumstempererade när du börjar!

Valla väljer man efter snöns temperatur, i dett fall vallar jag med blå lågflourvalla, eftersom det inte är tävling utan vanlig semestervecka på gång. Hade det varit tävling hade jag valt en valla med mer flour i, då det gör glidet ännu bättre. Valla är en vetenskap…och inget jag planerar att gå in närmre på.

Håll vallaklossen mot järnet och droppa ner vallan på belaget, rör järnet så att valladropparna sprids jämt. Stryk sedan ut vallan med järnet på belaget. Viktigt: Håll alltid järnet i röresle, annars kan du skada belaget. När vallan är invärmd i belaget är det klart!

Vänta ca 30 minuter, tills skidorna svalnat innan du sicklar av vallan och kan åka på skidorna.


Sickla av vallan med jämna drag och glöm inte att även dra några drag på kanterna. Stålkanter med valal på fäster sämre när du sätter kanterna i snön!

Längdskidor vallas på samma sätt, dock med undantag för fästzonen så klart!

Detta är en väldigt basic vallaskola, att borsta belaget innan vallningen påbörjas och polerborsta efter sickling är sådant man kan ägna sig åt om man har tid och energi, eller ska ha riktigt bra glid. Vallning enligt ovan tar dock hand om belaget och vårdar skidorna. Det är en bra början!

När ska man valla?
Absolut när man ser att belaget ser slitet ut. På svarta belag syns det genom att det börjar bli lite ljusare, oftast vid kanterna eftersom det är där belaget slits mest. Man bör också valla in nya skidor flertalet varv, där man vallar och sicklar, vallar och sicklar och gör så mellan sex och tio gånger, utan att åka på skidorna däremellan. Det kallas att man “mättar belaget” – gör man detta noga kommer skidornas belag hålla bättre och inte lika fort bli slitna, samt ha ett bättre grundglid.

När man ställer av skidorna för säsongen ska de vallas in med särskild valla ämnad för säsongsvila.

Author

1 Comment

  1. >Klockrent!! Det var den här typen av lätt instruktion som jag sökte efter med ljus och lykta när jag skulle ge mig på mina första längdskidor någonsin. Jag tror att jag fick till det till sist.

    Tack för infon, jag bokmärker och återkommer till det här inlägget nästa gång det är dags.

Write A Comment