Det känns läskigt och inspirerande att berätta nu. Att vi har planlagt och bestämt och gör verklighet av vår dröm att låta livet rymma lite mer.

I juni flyttar vi till Åre, platsen där vi mår som bäst. Jag är glad, pirrig, förväntansfull och lite rädd för den här våren och för sommaren, hösten, vintern som kommer. Vi byter liv!

Den kom smygande. Känslan av att lägenheten lockar oss mer och mer. Vårt andra hem som pockar på vår uppmärksamhet. Hur vi stormtrivs oavsett tid och månad. Oktober, juni, december och mars, ingen vill åka hem. Tiden som känns längre, naturen som kommer närmre, skratten som blir fler och glädjen större. Vi mår fantastiskt bra i Åre och det i sig är nog vårt enklaste svar på varför vi fattat beslutet.

Vi förtjänar att leva där vi är som lyckligast. Därför ger vi oss chansen att ha Åre nu. Vi ska bli Årebor. Huset i Stockholm ska säljas.

Jag skriver det här med en darrande energi i kroppen. Det är en skräckblandad förtjusning och den energi som kommer av att säga det högt. Vi tar ett stort familjekliv mot någonting annat. Vi flyttar längre från familj och fina vänner, vi flyttar från två fantastiska skolor/förskolor. Det är stora trygghetsgrejer som vi väljer att lämna för en dröm att få något annat.

En vardag med kortare avstånd. En vecka som inte är en transport till helgen. Ett liv som rymmer andra saker och mer upplevelser. Ett nytt liv. Nya och gamla vänner.

I juni blir vi Årebor. Beslutet är fattat sedan länge, nu vet också du vilken resa som väntar. Har du bra flyttips när man ska byta stad? Hur förbereder man bäst en sexåring och en fyraåring? Vet du någon som hyr plats att magasinera möbler och kartonger i åretrakten?

Author

30 Comments

 1. Åh, wow vad häftigt! Jag är lite, lite avundsjuk. Men bara lite 😀
  När min dotters pappa och jag delade på oss, skulle han flytta till annan ort. Vi var bara raka och öppna. Han ska flytta dit, där kommer du att träffa nya vänner och kompisar etc.
  Tror inte du behöver oroade dig för dem, de kommer att finna sig i detta väldigt fort. Så länge ni är trygga är de trygga!

  • Sofia Reply

   Tack Anna! De vet ju lite var de landar även om inte allt är klart med var vi ska bo på sikt. Tack för tips!

 2. Men wow! Så modigt och häftigt! Jag tycker ni gör helt rätt som följer era hjärtan och drömmar. Hur gör ni med jobb? Funkar det att göra samma sak från Åre?

  • Sofia Reply

   Tack Bettan! Vi kommer fortsätta jobba på vår respektive jobb, jag sköter mitt som nu och min man kommer jobba på distans från Åre.

 3. Det är så kul att ni hoppar, ni gör så rätt.
  Helt säker på att ni kommer få allt det där ni önskar av att flytta. Tiden och kvaliteten.

  Skriver detta samtidigt som jag i stressad lokaltrafik tar mig till jobbet måndag morgon, bland folk – och med helgens magiska upplevelser på Åreskutan färskt i minne. Kontrasterna. Kunde inte förstå er mer.

  Ang barnen så är de mer förändringsbenägna än man tror. Vi bytte Sthlm mot Nacka när våra var i exakt den åldern. Det gick hur snabbt som helst att svänga om. Avståndet är inte greppbart för dem, så denna långa flytt är inte så mycket mer dramatisk. Och ni ger dem vad ni tror är bäst i längden.

  Kram och lycka till!

  • Sofia Reply

   Tack snälla Lisa! Det låter som ni hade perfekta förhållanden för tjejhelg i helgen.

   Underbart med support, det är verkligen läskigt på riktigt men så inspirerande samtidigt. Underbart med support och pepp! Perfekt att höra om era flytterfarenheter!

 4. Vad spännande. Låter som det rätta beslutet för er 🙂 Har själv aldrig besökt Åre, då vi inte är en familj som står på skidor. Men vore kul nån gång att ändå få uppleva stället.

  • Sofia Reply

   Åre har mycket att bjuda på även för de som inte åker skidor, jag ser fram emot höst och sommar också.

 5. Hej! Har läst din blogg sedan jag själv säsongade i Åre ca 2009 men brukar väldigt sällan kommentera. Men till detta vill jag skicka glada tillrop! Blir superinspirerad av människor (ni!) som har modet att våga testa något annat än det vanliga, och hoppas att jag själv också ska ha det i mitt liv om jag får en längtan efter något annat än det jag redan sitter på. Kram!

  • Sofia Reply

   Vad härligt Sara! Tar tacksamt emot all pepp som vi kan få!

 6. Vad spännande med Åre, vi blir nästan “grannar” (Östersund)! Svårt att inte gilla det när det ser ut som det gör här uppe i Jämtland just nu, vintern har ju varit helt fantastisk så här långt. Fast även sommaren och hösten har ju sin charm. Färgsprakande höstvandringar går att längta efter året runt. 🙂

 7. Jag är som sagt både imponerad och lite avundsjuk över att ni vågar.

  Jag läser gärna en följetong om hur ni löser allt rent praktiskt under flyttiden. En dag hoppas jag på att bli härjedalning, och det skulle vara väldigt kul att få följa er flytt för lite inspiration.

  • Sofia Reply

   Det kommer du absolut att få, en flyttföljetong alltså! Tack för pepp!

 8. Grattis!!! Tänkte faktiskt på dig häromdagen, låter ju helt knasigt då vi inte känner varandra så, men jag läser ju bloggen och var uppe en dag och arbetade i Åre för några veckor sen , fick höra mycket om hur mycket inflyttning det är där och nya spännande projekt som pågår. . Då slog det mig hur du skriver om Åre med hjärtat och funderade på om du var påväg dit , och det var du 🙂 Önskar du dig all lycka till there is! <3

  • Sofia Reply

   Det tycker jag inte alls låter knasigt! Jag tänker också ofta på människor som jag sällan träffar men som jag har tät kontakt med i sociala medier och så. Dessutom har vi ju träffats! jag tänker på DIG ibland också minsann! Tack för pepp, känns fint att ni inte blir förvånade utan glada och att det på något sätt är väntat!

 9. Wow Sofia! Vilken grej. Så inspirerande och motiverande. Att våga och göra vad hjärtat säger. Ser fram emot att följa dig. Så som jag ”känner” dig via bloggen känns det som att det inte kan bli annat än fantastiskt. Vi förälskade oss i Åre sommartid och i påsk blir det vårt första vinterbesök, tror vi kommer gilla det precis lika mycket!

 10. Så underbart😍, väldigt inspirerande 🙏🏼😊 Ska bli kul att följa

 11. Vad kul att hitta din blogg! Vi står lite inför samma äventyr, flyttar upp med vår lilla familj till Åre från Göteborg i September. Beslutet är ganska nyligen taget och just nu känns det som att vi är lite galna som gör detta. Varvat med husletning försöker jag även vända upp och ner på internet för att hitta andra som gjort/ska göra samma resa. Kommer definitivt att läsa vidare bland dina inlägg som verkar vara väldigt inspirerande, även på andra plan… 🙂

  • Sofia Reply

   Vad spännande! Hör av dig när ni är på plats så utbyter vi erfarenheter över en fika!

Write A Comment