En semla är en semla är en semla - uppochhoppa.se

Viktigt meddelande till allmänheten*: En semla är en semla. En vetebulle med kardemumma i degen, delad på två med grädde och mandelmassegömma inuti. Florsocker på toppen.

En semla är en semla, inte en chiapudding med kardemummasmak.

En semla är en semla, inte en varm havremjölkkardemummasmoothie.

En semla är en semla, inte en wrap, pannkaka, soppa eller boll. Den är inte raw. Inte fullkorn.

Om du är sugen på en semla, ät en semla.

semla är en semla

Det finns vinster i att röra sig mer, äta mindre socker och få i sig energi i form av mat. Om vi jobbar här veckans flesta dagar utgör en semla på semmeldagen inget som helst hot mot en hälsosam livsstil. Eller förresten. En semla är en semla, helt hot och harmlös i sin natur.

Nästa gång du funderar på att äta något slags hälsokapad variant av semla, fundera på varför du anser dig behöva det. Ett semmelsubstitut kommer sällan ensamt.

En semla är en semla, en backintervall är en backintervall, ett marklyft är ett marklyft. 

Njut dem, gärna i grupp, allt är roligare tillsammans!

*Allmänheten i det här fallet kanske mest är personer boende i Sthlm city som sätter epitetet “hälsosam” krig sig och sin livvstil. Dela och pinga någon på facebook som behöver en semmelpåminnelse!

Ps. Allergi existerar. Är medveten om det.

 

Vill du ha fem grymma träningspass på direkten rakt in till din mailkorg och därefter få träningspepp en gång i månaden i form av Uppochhoppa.se’s månadsbrev? Signa upp HÄR!

Author

25 Comments

  1. Du sätter fingret på spiken. Tänkte skriva ett nästan exakt likadant inlägg. Jag är så trött på alla varianter som helt urholkar vår underbara och traditionella semla. Semmelwrap, semmelhamburgare, semmelpannkaka, glutenfri semla, sockerfri semla, chiasemla, semmelsmoothie, semmelkladdkaka, regnbågssemla och allt vad som nu poppar upp. Vad är nästa steg – semmelpizza extra allt?!

    Kram!

    • Ja kanske. Det är skönt att vi är fler som tycker att det är lite mycket “jox”. Fika en semla på semmeldagen liksom, inga konstigheter.

    • Nej jag tycker att det är jätteskoj! Har inte provat en enda, men jag som gillar marknadsföring tycker att det är sjukt intressant att se hur saker förvandlas för att bli “nya”. Mer konstiga semmelgrejer åt folket! Ska själv baka en semmelkladdkaka så fort jag får ett bra tillfälle!

      • Sofia Reply

        Problemet är ju själva hälsokapningen, tycker jag. Att slå knut på sig för att “nästan” äta semla men att inte kunna göra det pga ett slags hälsostatement. Semmelkladdkaka eller nutellasemla stör mig egentligen inte så mycket, mer “raw chiapuddingsemla”. 🙂

  2. Haha okej, du har en poäng. Alla borde, på SEMMELDAGEN självklart unna sig en semla (eller två, eller tre). I agree. Problemet kan jag tycka är att semlor började säljas i matbutiken redan i början på januari där vi bor. Det är då, semmelsubstituten- fyller en funktion. Och sedan har vi även kanelbullensdag, kladdkakansdag, våffeldagen. Såg till och med att det fanns en Kebabens dag (?!) den 11 september. Dagarna blir lätt många kan jag tycka. Men är det någon gång jag personligen anser att man ska gå loss, då är det semmeldagen (för VAD slår en nygräddad semla i varm mjölk?!) 🙂

    • Fast är det verkligen ett problem att det finns olika dagar för olika bakverk, och i så fall hur?

      • Närå, givetvis är det inget problem och jag gillar att vi kan uppmärksammas och påminnas om många bakverk. Speciellt kladdkakans dag, den är ännu storfavoriten! Hade jag tålt semlor så hade jag förmodligen ätit en idag jag med 🙂

  3. Bra skrivet. Jag kan väl sträcka mig så långt att jag tycker att både glutenfria semlor och surdegssemlor kan få vara semlor de med, grejen är i alla fall att det ska vara en bulle som är urgröpt, fylld med mandelmassa, pimpad med grädde (det är okej om den är laktosfri :P) och med lock på. Då är det en semla. Allt annat är bara trams och den här ämlans “chiasemlan” som kom ut på internet för ett tag sen…jag vet inte vad jag ska säga om den. Annat än att det säkert är en god chiapudding/efterrätt, men det är fanimig ingen semla.

    • Sofia Reply

      Ja, håller med, jag har full förståelse för att de med allerg ändå vill ha en semla. MED semmelsmak och semmelutseende that is. 🙂

  4. En semla är en semla och du är min idol 🙂 Kunde inte rutit bättre själv! Borde trademarka semlorna… det börjar liksom gå överstyr nu 🙂
    Äter och njuter. På semmeldagen, semmelafton och/eller annandag semla. När jag är sugen. Det är bara februari en gång om året ! Vill jag dricka smoothie finns det förmodligen många godare varianter än en en semmelwannabee-smoothie…

  5. Håller helt o hållet med dig, lika bra att njuta av en riktig semla än att försöka ersätta den med något substitut. Lite socker och fett är inte farligt, särskilt om man väljer att vara inta det då och då. Det har blivit lite väl hysteri kring hur man kan äta gott fast utan att det är onyttigt.

  6. Tack!!! Precis så har jag tänkt under hela dagen när jag har varit inne på instagram…Herre gud!! Ät en vanlig hederlig semla eller skit i det 🙂

  7. En semla är verkligen en semla! Håller helt klart med. Och den var god och satt perfekt efter träningspasset kan jag meddela! 🙂

Write A Comment