Jag sitter i bilen på väg till Åre, en resa vi gör mellan fem och tio gånger plus returresa per år. Med tiden har vi fått in snitsen rejält kring det här med att resa långt med barn i bil och i samarbete med grymma ljudboksappen och e-boksappen Nextory vill jag ge er mina bästa tips! Har du förresten hunnit testa den (och förälska dig i den) ännu?

Resa långt med barn i bil, här kommer tipsen!

Tips 1 – avresetiden

Välj tiden för avresan noga för lugnast resa. Att resa iväg på förmiddagen för en lång resa i bil är, enligt mig, sämsta tänkbara tiden att ge sig iväg. Varför då? Jo, med en resa på ca 7-9 h måste ni då stanna både för lunch och middag innan ni är framme. Dels blir det dyrt och dels tar resan lång tid. Bästa tiden för avresa tycker vi är supertidig morgon, eller eftermiddag. Åker man supertidigt kan man stanna för frukost när man som vuxen är redo för en bensträckare eller äta medhavd frukost i bilen. Sedan stannar man för lunch och är framme en tid därpå. Avresa sen eftermiddag ger middagsstopp och sedan somnar barnen i bilen för kvällen. Lugnast resa betyder i detta fall alltså att barnet/arnen sover några timmar av resan och att man optimerar för det. Detta tips – oh my god vilken skillnad det gör. Bonus: De vuxna får egen tillsammanstid om barnen sover och NI (om ni är fler) kan prata eller lyssna på bok av vuxnare val än Mamma mu.

Tips 2 – Underhållningen är viktig (välj en de inte kräks av!)

Lyssna på ljudbok! Via mobilen kan jag skicka ljudboken genom bluetooth ut i bilens högtalare. Då kan hela familjen lyssna på spännande historier om vi vill. Eftersom appen fungerar på ipad och mobil kan den också lyssnas på individuellt.  En stor fördel med ljudbok är att blicken kan vara framåt eller åt sidan och det blir mindre risk för åksjuka barn. Att lyssna och ta in bygger också egen fantasi istället för film där man får hela storyn med bilder paketerad. Här kommer några av barnens favoriter på Nextory som är ljudböcker:

 • Nils Karlsson Pyssling
 • Pelle Svanslös på nya äventyr
 • Mamma Mu (finns många varianter)
 • Mora träsk på piratäventyr
 • Petsson och Findus
 • En ettas dagbok, Vingmuttern min allra bästa vän och vi smyger på Enok. (älskade dessa som barn, om Mimmi i Göteborg, de blev ju tv-serie också!)
 • Kurt den lilla Igelkotten

NEXTORY till dig: Självklart går inte du härifrån med bara mina tips – du kan hitta dina favoriter för dig själv eller din familj eftersom du får 30 dagar gratis test utan någon som helst bindningstid. Du signa upp dig, lyssnar fritt i 30 dagar och väljer sedan att fortsätta eller att avluta. Enklare kan det inte bli.

Tips 3, Stoppa öronskavande tjat

Sätt effektiv stopp för tjatet “Hur långt är det kvar?” Frågorna kan hagla och man är glad om det gått 20 minuter från avresa innan första frågan kommer. Vi brukar svara i del av fingrar ” nu har vi åkt ett halvt lillfinger och har nästan två hela händer kvar” eller “du hinner två filmer och två ljudböcker innan vi är framme!”. Det ger lite perspektiv och är långt bättre svar än “om ett tag”.

Tips 4, lek loss

Lek lekar. Poppis hos oss är “vilket djur tänker jag på” och “nästa bil jag ser har färgen …. ” (som förvisso de vuxna tröttnar på hyfsat genast. Gah. Se tips 2.

Tips 5. Lite tysk ordning är aldrig fel, ni vill ju komma fram!

Smarta stopp. Det kan kännas som att man reser i en halv evighet om man inte effektiviserar stoppen. Nej, man behöver inte vara helt rigid och ha tidtagning på stoppen, men fem minuter blir lätt 20 om man inte tänkt till. Att tanka samtidigt som man genomför ett kisstopp är en bra effektivisering och när man väl stannat kan man köpa något att dricka så att man har till sen. Att välja bra matställen med snabb hantering är ett annat säkert tips.

sista tipset för att resa långt med barn i bil: Själv är bäste dräng

Låt barnen packa leksakerna. Låt barnet/barnen själva ha packat sin ryggsäck med vilka grejer hen vill ha inne i bilen. Detta minskar risken för gnäll och att allt är tråkigt med många 100%, givet det är självvalda saker. Vill hen lyssna på Mamma mu för sjunde gången, på med hörlurarna och tryck på play. Att gå med istället för mot på egna önskemål har du allt att vinna på i bilen.

lodge life

Efter en lång bilresa väntar det här. Åh du ljuva lodge life, som jag längtar efter dig.

Author

2 Comments

  • Sofia Reply

   Tack snälla Anna, vad roligt att du hade en fin dag! Jag njuter av Åre för fulla muggar!

Write A Comment