Efterrätt

Kladdkaka med lakrits

Oct 05-12

Kladdkaka med lakrits sa jag. Därefter har ni åhat. Tjatat på twitter. Skickat sms. Bett snällt med hundögon. Här kommer det så äntligen. Receptet på kladdkaka med lakritssmak. Eller recept och recept. Jag ger er grunderna så som jag gjort. Man kan säga att jag är ganska mycket nybörjare på lakritskladdkaka själv med hela två försök. Det blev dock två goda kakor, med olika mycket lakritssmak.

Sätt ugnen på 175 grader. Smält 100 gram smör och ställ åt sidan. Knäck två fina ekologiska ägg i en bunke och häll i två dl ljust muscovadosocker. Vispa rejält fluffigt med elvisp. Tillsätt 0,5 tsk ekologiskt vaniljpulver och 1 dl vetemjöl. Häll i smöret. Sen: Ta fram den vita burken med ekologiskt lakritsrotpulver. Den har ni hittat i en stor matbutik, vid hyllan där det finns annat “hälsokostigt” från Biofood/Kung Markatta/Saltåkvarn. (I mitt fall heter affären Coop Forum).

En matsked lakritspulver. Kakaopulver balanserar upp, ca tre matskedar kakao för mycket lakritssmak. För en mindre hint av lakrits, öka kakaon (eller minska lakritspulvret…). Avsluta med en nypa flingsalt (lyfter alla kladdkakor). Vispa lätt. Smaka av för sjutton! Lek med smakerna. Prova dig fram.

Häll smeten i en smörad form som får åka in i ugnen. Håll koll nu, ni vet att en kladdkaka ska vara kladdig. I princip rinnig. En genomgräddad kladdkaka är en misslyckad kladdkaka, hur god själva smakbalansen än blev. Sätt ugnsklockan på tio minuter och håll sedan järnkoll.

Servera gärna med vaniljglass. Grädde är gott, men en vaniljglass lyfter lakritstonen mer och bättre!

Prova, testa, älska, blogga, länka!

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Annie Oct 05-12 at 7:54 pm

  Åh, men lakrits och choklad tillsammans kan omöjligt slå fel!

 • Reply StepUp 2 Fitness Oct 05-12 at 9:21 pm

  Säger som Annie, älskar den kombinationen!!!

 • Reply Malin Oct 06-12 at 7:56 am

  Stod och tittade på sånt där pulver sist jag var på Ica Maxi och undrade om jag skulle ha användning för det. Nu vet jag ju 🙂 Tack, detta måste testas!

 • Reply Soffi Oct 06-12 at 10:07 am

  Tack för receptet! Ska testa detta snarast! Kan också rekommendera att baka både ljus och mörk kladdkaka med saltafiskar i! Det blir suveränt gott!

  Soffi 🙂

 • Reply Lina Oct 06-12 at 3:10 pm

  Choklad och lakrits kombinationen älskar jag, gifter sig underbart ihop. Åh detta var ju ett superintressant recept ju!! 🙂 Då jag älskar saltlakrits så kan jag tänka mig kanske att kladdkaka men hackad turkisk peppar kan bli smarrigt med.

 • Reply Lakritslaban Oct 07-12 at 12:17 pm

  Ser smaskigt ut!
  Är man nyfiken på fler lakritsrecept har jag samlat ihop några här: http://www.lakritslaban.se/recept/
  //Lakritslaban

 • Leave a Reply

  H‰lsa
  Träningsbloggar | Styrketräning.net