Energibollar på casew, havregryn, agave, vaniljpulver och diverse smaksättning har jag gjort några gånger. Ibland med smak av cookie-dough, ibland med citron/lakritssmak. Häromdagen var jag på väg att göra samma bollar fast med hallonsmak.

2 dl casewnötter, 1 dl havregryn, ca1,5 msk hasselnötssmör, 0,5 tsk vaniljpulver, 1 msk agavesirap och 1,5 dl hallon och ca  0,5 dl kakao kördes ihop i en mixer. Obs, kör havregryn och hela nötter först, till ett fint mjöl, tillsätt sedan resten.

Men jag fick inte till det! De smakade liksom för lite hallon och för mycket kakao mot vad jag hade tänkt när jag fått till den vanliga bollkonsistensen. Så jag fortsatte helt enkelt att ösa i hallon. Och lite mer sötning med agave. Med mer hallon och mer sötma blev smeten kladdigare än någonsin. Aha tänkte jag… Kladdkaka!

Varpå jag formade smeten till tårtbitar på assietter. Det blev ungefär fyra stycken ganska små men härligt mäktiga kladdkaketårtbitar som jag sedan lät stelna i kylen. Någon timme senare åts de med en stadig klick rejält sötad vispgrädde, detta eftersom kladdkakan var smakrik, men inte särskilt söt.

Annorlunda, men gott med en kladdkaka som aldrig rört ugnen. Den där runda smaken som smör skapar saknas, men jag tror att man kan runda till den och komma något närmre med exempelvis lite kokosfett i smeten. Om man vill. Själv lyckas jag aldrig inkludera det där kokosfettet i någonting alls.

Hallon alltså, en så bra grej ändå. Och vad bra det kan bli även om det inte blev som man hade tänkt från början!

Author

6 Comments

 1. Låter gott! Nått nytt att testa. Jag tycker det är gott med den hör typen av saker som mellanmål. Ska jag fika vill jag nog dock hellre ha originalet 🙂

  • Sofy Reply

   Ja, originalet är ändå svårslaget, ingen tvekan där.

 2. Här är ett toppenrecept till “nyttiga” chokladbollar utan socker och smör:

  100g dadlar (ca 10)
  2msk kokosolja
  1-2msk kakao
  1/2 dl havregryn
  2 msk kallt kaffe.
  1 dl kokos till att rulla i

  Mixa, låt stå kallt och rulla i kokos.

 3. Har du något tips om man vill göra utan nötter? RAW energibollar skulle ju vara supergott och bra bara de inte innehöll nötter 🙂

  • Sofy Reply

   Hej Emma! Nej, tyvärr har jag egentligen ingen idé, men kanske kan det fungera med dadlar som jag sett att andra använt i recept?

Write A Comment