11 
Smulpaj utan vetemjöl

Jag vet egentligen inte varför, kanske av nyfikenhet, valde jag att svänga ihop en paj utan vetemjöl och nästan utan socker igår. Jag hade björnbär i frysen och tänkte smulpaj. Helt på känsla och en höft skapade jag denna paj, som blev fantastiskt god och som inte smakar “nyttigt” någonstans. Det vill säga, den är riktigt god och bara en variant på vanlig paj liksom.Jag gissar att smöret gjorde sitt!

Sen är den ju inte så himla nyttig heller när det kommer till kritan. Men utan vitt socker och vitt mjöl.

björnbärspaj2 1024x793 Smulpaj utan vetemjöl

Rör ihop:

150 g rumsvarmt smör ( jag körde mitt en stund i mikron också, så det blev löst men inte smält)

ca 3 dl mandelmjöl

drygt 2 dl havregryn

ca 1,5 dl kokosflingor

en nypa salt

3-4 msk agavesirap (jag bara klämde från tuben rätt ner i smeten, pröva dig fram)

ca 3 msk ljust muscovadosocker

In i ugnen ca 20-30 minuter – jag hade ingen klocka igång – bara kollade hur den såg ut.

Jag la ett tunt lager smet på botten av en pajform ( inte noga så det täckte, bara smetade ut lite botten liksom), hade sedan i en påse frusna björnbär. Ovanpå björnbären klickade jag ut resten av smeten och sedan in i ugnen.

björnbärspaj 1024x679 Smulpaj utan vetemjöl

Serverade med vaniljsås från Oately. Överraskande gott, testa och exprimentera!

Reagera/Agera. SOFY

11 thoughts on “Smulpaj utan vetemjöl

  1. Precis som Ulrika skriver: hade varit gott att få en bit till eftermiddagskaffet! Dock har jag väldigt, väldigt svårt för just Oatlys vaniljsås (tips: kolla innehållsförteckningen så kanske du inte vill äta det heller… Men jag gillar inte ens smaken) fast vi använder Oatly matlagningsgrädde (eller vad den nu heter) då och då.

    1. Måste kolla innehållet, det var prinsen som hade handlat den. Brukar köra lättvispad grädde med lite vaniljpulver i. Det är gott!

  2. Jag blev inspirerad och improviserade ihop något liknande, fast med äppel. Och med vitt mjöl (trots mandelmjöl hemma). Men jag hade precis ätit hembakade bullar, gjorda på bla vitt mjöl, och då kändes det konstigt (varför vet jag inte) att undvika vitt mjöl direkt efter. Trots att jag i vanliga fall gör det. Och sprang ett halvmaraton i eftermiddags, så jag tyckte väl att jag kunde spara mandelmjölet till en dag som jag inte redan låg på “plus”. Hur som helst var det gott! Tack för tipset!

  3. Jag bytte ut sirap/socker mot sukrin.
    till det vispade jag grädde med vaniljpulver i.
    Blev väldigt gott!!
    Bästa pajreceptet jag har hittat

Ge ett svar - jag blir glad för din kommentar!

Emailadresser lämnas aldrig ut till tredje part.