På allvar. Den här rätten tar mellan tre och sju minuter att laga till (beroende på hur mycket man filosoferar i de få momenten) och den blev så förbaskat god att tungan fortfarande dansar linedance och jag kanske har fått en ny skrattrynka i ögonvrån. Testa denna valnötspasta nästa gång ni inte har någon inspiration i köket. Och vet ni, det är billigt, vegetariskt, sa jag enkelt och så sju-hukt-gott. Receptet är en modifiering av Leila Lindholms recept från boken “guldkant på vardagen”. Rätt ska vara rätt, även om jag ändrade typ 30% och det blev svingott.

recept valnötspasta

Från affären och i receptet behöver du:

 • Ett paket färsk tagliatelle
 • En kruka basilika (fast du behöver bara litegrann)
 • 150 gram valnötter  (orka väga? – typ två handfullar)
 • Mozarella
 • 0,5 dl solroskärnor
 • 2 dl grädde (eko förstås, fullfet)
 • 2 vitlöksklyftor
 • 2 msk god olivolja
 • Citronflingsalt
 • Peppar (sån i pepparkvarn, peppar ska malas vid tillagning)

Koka upp vatten i vattenkokare. Ta fram en stekpanna i vilken du rostar valnötter och solroskärnor lite snabbt (tar fram smakerna men momentet kan hoppas över). I en mixerbunke häller du valnötter och solroskärnor, 2 vitlöksklyftor, olivolja. Och så saltar och pepprar du. Kör igång mixern så du får ett smul. Låt det sedan vara kvar i mixerbunken.

valnötspasta

Häll 2 dl grädde i den varma stekpannan, låt koka upp på spisen samtidigt som du tar vattnet från vattenkokaren till en kastrull, slänger i  pastan och låter det koka cirka två minuter. När grädden kokat upp slår du den över nötsmulet. Skär mozarella i grova bitar, riv av lite basilika från krukan och lägg på ett fat. Duka och ställ fram peppar och citronflingsalt på bordet.

valnötspasta recept

Häll av pastavattnet, och ner med pastan på ett uppläggningsfat. Slå över nötsåsen, rör runt. Servera din fantastiskt goda vegetariska snabbrätt och njut. Så god att den absolut passar som bjudmiddag, även om prinsen tyckt att då kunde man allt lagt till lite parmaskinka eller så. Prova den. Ni kommer smälla av så god den är! Valnöstpasta liksom – vem kommer på det?!

valnötspasta recept vegetarisk

Ja men ni ser ju! Ni vill inte missa den, planera in den i kommande veckas middagsrace och ni blir lyckliga ända in i själen ni med.

Author

12 Comments

 1. Oväntade kombinationer ja, men det kan ju knappast gå fel med så många goda saker. Kommer definitivt prova det till veckan!! 🙂

 2. Lägger till ingredienserna till veckans handlingslista. Bra tips och jag håller nog med om att lite parma eller serrano ger sig bra till.

 3. Detta var kalasgott! Godast att äta direkt men funkar i matlåda om man späder med lite vätska.
  Lite modifierat efter vad som fanns hemma. Det här receptet hamnar i min receptsamling.
  Måste prova det på vin vegetarian-syster också 🙂

 4. Idag har jag varit på Ica med Upp och hoppa, sedan har jag lagat lunch med Upp och hoppa.
  Men lunchen åt jag med sambon. Gott! Gott! Gott! Tack för tipset.

 5. Galet gott, och så enkelt!

  Och när kinkiga fyraåringen säger “men hur kan det vara SÅÅ gott mamma?!” så är det härligt! 🙂

 6. Pingback: Middagstips - fyra enkla rätter

Write A Comment