Smaktest hasselnötssmör

Det dyker upp olika nötsmör på marknaden. På vår lokala men stora Coop Forum finns nu fullt sortiment av olika nötsmör från två tillverkare. Det bäddar för smaktest! Först ut i matchen kring vilka som är nötsmörsmästare mellan Monki och Kung Markatta är hasselnötssmöret.

141 1024x679 Smaktest hasselnötssmör

140 1024x679 Smaktest hasselnötssmör

Båda alternativen är gjorda på ekologiska rostade hasselnötter. Monkis burk är stor och rejäl, hela 330 gram, medan Kung markattas innehåller 180 gram. Priset för Monkis smör ligger kring 70 kronor och Kung Markattas runt 50 kr. (Burken från KM kom hem till mig med bud)

Kung Markatta vinner matchen i smak. Deras hasselnötssmör är lenare och har en trevligare konsistens som är lätt att röra ihop och få jämn. Konsistensen påverkar faktiskt smaken i det här fallet. Monkis är okej, men är svårt att röra till en jämn smet. Det är naturligt att oljan (den naturliga från hasselnötterna) stiger i burken men i Monkis fall blir detta ett problem då nötsmöret inte vill blanda sig bra vid omröring.

Hasselnötssmör passar bra i bakverk, i glass. Naturellt i gröt tycker jag inte att det är särskilt kul, men adderar man lite skivad banan börjar mina smaklökar jubla.

Reagera/Agera. SOFY

8 thoughts on “Smaktest hasselnötssmör

  1. Spännande! Hittills håller jag mig till jordnötssmör, men marknaden har ju verkligen exploderat av nötsmör.

    Jag skulle tycka att det var intressant om du även tog upp fördelar med just det nötsmöret (mindre kcal, mer nyttiga fetter, mer protein, vad det än är), varför man ska välja det framför andra nötsmör och kanske om det är extra bra i vissa situationer.

    Tack för en bra blogg!

  2. Finns det nån likhet mellan hasselnötssmör och nötcreme (typ nutella)? I teorin tycker jag det borde det finnas likheter.. eller så hoppas jag bara lite för mycket?!

  3. Kul att det äntligen verkar komma fler nötsmör till Sverige. Här i USA har vi haft ett stort utbud ganska länge. Mina favoriter är solrosfrösmör och almond butter. De råkar ju dessutom vara de bästa och nyttigaste i nöthyllan. =)

  4. Vad bra med ett smaktest! Har inte testat hasselnötssmör, men inser att jag måste göra det. Vad bra, då vet jag vilket märke jag ska välja!

Ge ett svar - jag blir glad för din kommentar!

Emailadresser lämnas aldrig ut till tredje part.