En bärstol till bebis är en bra grej för aktiva föräldrar som vill ut i skog och mark. Inom kort åker vi till Island, ett typiskt bra resmål för att bära bebis i bästol istället för att dra vagn över svår terräng. Vi har därför testat tre bärstolar (i butik) och nu gjort vårt slutgiltiga val och köp. En guide kring bärstolarna kan säkert hjälpa andra!

Bärstol bäst i test

Vi tittade på Norröna, Everest och Osprey. Everest är billigast (1300 kr) och Osprey dyrast (2300 kr), Norrönas bärstol mellanprisklass (1900 kr).

Vilken bärstol som blir bäst är självklart individuellt och plånboken måste säga sitt, dock kan funktionella (eller disfunktionella!) lösningar bli avgörande för pris per användning, som i det här fallet blir ett bra mått, dessutom kan man alltid tänka lite på andrahandsvärdet.

Vi köpte en Osprey då den bärstolen blev vår bäst i test.

bärstol bäst i test

Everests bärstol har plus och minus. Plus är priset, sol/regnskydd för bebis och okej/bra stabilitet när bärstolen ställs ned med bebisen i. Okej med fack för förvaring finns. Minus är bärsystemet (inte optimal passform) och att inställningarna inte kunde anpassas till vår 8 månaders bebis. Axelremmarna hamnade i öronhöjd. Därutöver finns ett mycket dumt placerat handtag på ryggsäckens toppdel, precis där bebisar vill ha munnen/ansiktet och handtaget blir därför en stor skavrisk. Jag har tyvärr ingen bild på denna.

20120703-194710.jpg

På bild ovan syns Norrönas bärstol. Norrönas bärsystem slår Everests med en hel del, bebisen satt högt och bekvämt och selen kunde anpassas men bärstolen saknar helt regn/solskydd. Den kan inte heller stå stadigt med bebisen i på mark, vilket är en bra feature, särskilt om man vandrar ensam. Ett stort fack för förvaring finns under bebisens sits, utöver det är bärstolen avskalad. Norröna har gjort en bra stol, men missat på några små detaljer som dock blev avgörande. Visst kan man ha solkeps på bebis, men om regnet börjar ösa ner, vad gör man då?

Ospreys bärstol har de sammanslagna plus från de båda tidigare omnämnda, men utan nackdelarna. Ett mycket smart och skönt bärsystem med enkla inställningar från xs till xl bärare, bra sele för bebisen, många smarta fack med förvaring, avtagbara och tvättbara delar (som vadderat huvud/ansiktsstöd). Stolen står stadigt med bebis i och har ett stabilt regn/solskydd. Det handtag som satt felplacerat framtill på Evereststolen sitter bakom axlarna på Ospreys stol. Spännen är smart placerade så att flinka treåringar inte kan knäppa upp dem, men trötta vuxna klarar. Därtill ingick ett litet kul mjukdjur!

20120703-200840.jpg

20120703-200823.jpg

20120703-200520.jpg

Osprey Poco Premium är mitt tips på en grym bärstol. Ni hittar den här!

Uppdatering: Nu har den lilla bebisen hunnit fylla två år. Vi har använt bärstolen MASSOR och är fortfarande mycket mycket nöjda. Fem upphopp av fem möjliga.

bärstol

test av bärstol

Author

15 Comments

 1. Vilken timing! Vi som precis ska köpa bärstol. Tack så mycket för bra tips!

 2. Alltså, nu vill jag ha barn. Bara för att få bära runt knodden på fjället 🙂 Vilken bra recension. Sånt gillar jag, även om inte jag riktigt är målgruppen för just det här inlägget. Än.

 3. Intressant läsning!

  Vi står inför att köpa en bärstol till vår lilla dotter… Fortfarande nöjd med Ospreyn?

  • Sofy Reply

   Hej Micke! Ja, den är kanon, jag kan verkligen rekommendera den! Har inte kommit på något jag skulle ändrat på, vilket är ett bra betyg!

 4. Tack för svaret!

  Nu är en Poco Premium beställd från addnature! Har inte testat den än (Naturkompaniet hade 2 v leveranstid, och jag orkar inte vänta) men vi blev lite besviken då vi testade Vaude Jolly Comfort som var konkurrenten i vårt fall… Vi litar på er och hoppas att det blir bra helt enkelt! 😉

 5. Pingback: Semesterpackning | uppochhoppa.se

 6. Pingback: Med bärstol i Trollskogen | uppochhoppa.se

 7. Hej! Stort tack för jättebra recension! Vi stor också inför att köpa en bärstol och Osprey Poco Premium verkar vara mycket bra! Undrar bara hur går det för barnet att sova där? Ser ingen nackstöd och personalen i Naturkompaniet kände produkten inte så bra… Har ni hittat nån lösning för detta? Tack så mycket på förhand!

  • Sofia Reply

   Hej Tanja! Du har rätt, det finns inget nackstöd. Vår E somnade ganska mycket i den när vi vandrade på Island. Då var hen så liten att det blev ett naturligt stöd när huvudet föll lite framåt, just eftersom längden på barnet var sådant. Man kan anpassa hur högt barnet sitter i stolen, dvs hur mycket av barnet som kommer upp och på det sättet ge lite avlastning och stöd om huvudet faller fram/åt sidan vid sömn ( vilket det ju lätt gör). Någon egentlig superbra annan lösning för detta finns inte so jag ser det, men en tanke jag har är att om man fäller upp solskyddet/regnskyddet då kan man rulla ihop en liten handduk som kan stödja huvudet, och lägga handduken bakom nacken på barnet och framåt, den hålls ju kvar av solskyddet! Har dock inte testat, men det känns som att det skulle fungera bra! Alternativt ha med sig en sådan där liten uppblåsbar nackkudde för kids, att sätta på efter barnet somnat.

 8. hej , vi var presis och tittade på en Osprey och den ser jätte bra ut,,,det enda som jag tänker på ar att det inte finns något nackstöd ,, hur mkt tyckte ni det påverkade när dom somnar i bärstolen??

  • Sofia Reply

   Hej Martina! Läs kommentars svar till Tanja som ställde samma fråga!

 9. Pingback: Tips för fjällvandring med barn

 10. Pingback: Åka skidor med bärstol

Write A Comment