Friluftstights är ett relativt nytt plagg för oss som gillar träning och friluftsliv. Det är precis som det låter ett par tights, men med fördelarna av en friluftsbyxa i form av att det finns eller kan finnas fickor samt att materialet är mer slitstarkt än hos vanliga löpartights. Friluftstights är alltså friluftsbyxor i tight passform som är gjorda för att du ska vara aktiv i. Hörde jag hallelujah? 

Jag ÄLSKAR friluftstights. Frågor på det? 

Friluftstights – för vandring, klättring, löpning, mountainbike!

Det fantastiska med friluftstights och som jag blivit fullständigt kär i är att de har de flesta av träningstightsens fördelar plus några till. Jag är förstås partisk givet att jag arbetar som varumärkesambassadör för Bergans of Norway, men jag älskar deras friluftstights, FLÖYEN W PANT, som jag bär på alla bilder här.

fördelar med mina friluftstights

 • Jag skrotar gärna runt i träningstights eftersom de är så bekväma och följsamma – CHECK även på dessa sköningar.
 • Jag kan sitta på stenhällar utan att 1; få stenhårt skrovel i rumpan så att det knappt känns som att det är tyg emellan och 2; jag slipper oroa mig för att tightsen går sönder av det. De är alltså förstärkta i knän och rumpa.
 • Det finns en sidoficka på låret för min mobil! (så mycket YEAH!)
 • Det finns nu ett par byxor som jag kan yoga i på morgonen, sedan heldagsvandra i och kanske cykla en kvällstur med!
 • Många har svårt att hitta vandringsbyxor  som sitter skönt och bra, vissa känner sig kanske inte helt i synk med att vara “friluftspersoner” – för båda dessa passar friluftstights perfekt. Enklare att få till passformen och de känns mer träning än andra typer av vandringsbyxor.
 • Budget: Många tights för friluftsliv kostar mindre än friluftsbyxor (i flesta fall)!

Köpa friluftstights

Tänk TIGHTS när du väljer storlek! Friluftstights är skapta för att sitta som ett par tights gör och modellen är framtagen så att du ska välja din vanliga storlek. Jag bär storlek S på bilderna.

Flöyen womens pant finns i grönt, svart/grå och marinblått och har i princip sålt slut, men jag hittade dem hos några handlare:

De har relativt hög midja, dragkedja nedtill och ficka både på benet och i svanken. Jag har vandrat, hängt, cyklat mountainbike, yogat och joggat i brallorna. Mitt enda minus är att midjebandet på insidan är lite svårt att knyta upp, funderar på att byta ut det till ett mer halkigt alternativ för lättare av och påtagning.

 

 

Author

19 Comments

 1. Ser så sköna ut!
  Funderar på hur de klarar sig mot mygg jämfört med byxor. Har du hunnit testa det?

  • Sofia Reply

   Hmmm jämfört med de byxor jag annars hade haft för vandring: cecilie mountainering pant så är de nog samma i tjocklek och skydd på ett ungefär, eller bättre?! jämfört med löpartights absolut bättre skulle jag säga!

 2. Åh, nu blev det svårt! Har ju spanat på vanliga friluftsbyxor/vandrarbyxor av samma märke, just efter att ha läst dina tips, men nu blir det ju ännu svårare att välja! Uppskattar många av dina samarbeten, även om det kanske inte är just då som jag behöver den prylen. T.ex. så kollar jag just nu på Thules vagnar, som jag fick upp ögonen för just via din blogg. När jag läste dina första inlägg om vagnar var barn inte på kartan här, långt därifrån, men dina inlägg måste ha gjort bra intryck eftersom jag för någon vecka sedan gick tillbaka till dina gamla inlägg och läste dem igen. Just dina utvalda samarbeten och ditt sätt att skriva om dem funkar för mig, tipsen passar mig! Tack för att du gör min produktresearch enklare!

  • Sofia Reply

   Wow! bästa betyget jag kunde få!!! Jämför du med cecilie mountaineering pant kan inte jag heller välja! 🙂 Eller jo; mycket “häng” i naturen kanske jag väljer de mer löst sittande men för hikes och mer “från A till B” tar jag friluftstightsen!

  • Jag instämmer med Cecilia! Dina samarbeten och ditt sätt att skriva om dom är så himla bra! Informativt och sakligt, men ändå personligt. Givande, helt enkelt! Även jag går ofta tillbaka till gamla inlägg och använder dom som research… 🙂

   När det gäller tightsen är jag kluven… Jag gillar tanken på att ett plagg ska kunna användas vid olika aktiviteter, och vill minimera antaler specialprylar. Men samtidigt vet jag ju att allt blir roligare om man har prylar gjorda för just den aktiviteten… Jag cyklar ju tex i cykelkläder och springer i löparkläder…
   Jag har grymt svårt att hitta sköna vandringsbyxor! De är hårda i tyget, trånga över låren, för stora i midjan, för pösiga nertill… Det slutar ofta med att jag vandrar i löpartightsen i stället.

   • Sofia Reply

    Ah! Men då tänker jah mig att dessa är perfekta! Lite grövre än tightsen och den smidifa fickan och noll “korvighet”!

    Tack för beröm också, blir så själaglad att det jag skriver om ger er hjälp och inspiration!

 3. Hm? Jag vet inte varför, men jag är skeptisk till “mellanvarianter” av alla slag. T.ex. hybrider inom cykling.
  Det är klart man kan få “ok” utrustning om man inte riktigt vet vad man egentligen vill/bör ha, men vill man ha mer specifik utrustning tror jag man får mer för pengarna i ett par sköna vandringsbyxor alt. ett bar riktigt snygga/sköna “vanliga” tights. (beroende på syfte då).

  • Sofia Reply

   Jag fattar grejen och skepsismen, men jag fattar också grejen att vara en löpare och ha trejält svårt för tanken att vandra omkring i vandringsbyxor av modell stel och tjock och slitstark bomull, så som mångas bild av vandringsbyxor är och så som flera vandringsbyxor också är. Det fionmns ju mjukare modeller absolut, men passformen kan vara kenpig att få helt rätt. Jag var lite småskeptisk till en början, särskilt till sömmarna under rumpan, men nu; älskar dem. Det är just att de är lite grövre som gört det så lätt att bara byta aktiivitet eller intensitet under en dag ute, utan att behöva byta om.

   En till grej: Nere vid fötterna! Kan tycka att det kan vara knepigt att få byxor och skor att mötas bra, inga problem med tights. Du får tycka precis som du vill och du har helt rätt i att hybrider oftast blir en dålig kompromiss, men här – så väldigt bra!

 4. Snygga dessutom. Har länge velat ha någonting som inte är helt träningskläder men ändå passar min aktiva livsstil . Verkar vara dessa. =)

 5. Å jag som letar efter ett par friluftsbyxor, tack för tips! 🙂 Hur är dessa i storleken? Velar melan xs och small.

  • Sofia Reply

   Kul! Om du velar, välj XS! Bergans är normalt lite större i storleken och det gäller också tightsen!

 6. Verkar perfekta, om det inte vore för den lilla detaljen “ganska höga i midjan”. Det är så mycket usch och blä på den delen för mig och det är det som gör det svårt att hitta byxor till typ alla aktiviteter. Du får jätte-jättegärna leta upp lite “låga i midjan – hänga på höften -brallor” . Jag brukar ofta köpa en storlek större än vanligt och då funkar det på en del att vika ned dem till det som enligt mig är lagom höjd. 🙂

 7. Hej Sofia! Just varit in och kollat din blogg. Gillar ju dina träningskläder och de ser så snygga ut på dig! Men på mig som inte har alls din kropp längre, eller nånsin haft, skulle det va kul att se nåt exempel på mer loosefit som ändå går att ha för utomhusaktiviteter. Har du några såna exempel?

  Från en som kanske skulle ha börjat tidigare, men de säger ju samtidigt att det är aldrig för sent!

  • Eva, fina Eva! Välkommen hit! Vet du, jag förstår inte alls vad du pratar om? Dina ben och allas ben kan ha tights. Så det så. Men nu eftersom du frågar så tipsar jag om de andra favoriter från Bergans som jag har som heter Cecilie Mountaineering pant, de är mer loose fit och stretchiga och supersköna! Perfekta för Island!

Write A Comment