I en gemensam strävan efter att göra multisporten mer tillgänglig för tjejer inleder jag och Åre extreme challenge ett samarbete. Detta inlägg är en del av det samarbetet som helt är till för att kommer dig till gagn:

Berget, allt kretsar runt berget. Stämningen som är förväntansfull, lite nervös och laddad på samma gång. Alla vet att hög puls och att spränga gränser är nära, oavsett nummerlapp på bröstet eller ej är känslan påtaglig. Smittande. Härlig. Vi snackar Åre och multisporttävlingsfest och datumet är 1 juli 2017. Både du och jag hinner göra oss redo.

TEAM-Uppochhoppa genomförde Åre Extreme Challenge 2015. Vi tog ett silver och jag får rysningar när jag läser min racereport idag. Jag älskar känslan. Om du gillar att utmana dig mycket eller lite lagom i antingen paddling, löpning eller på mountainbike eller alltihop så kommer du också älska det!

Jag ska till Åre Extreme Challenge och utmana mig och ställer upp med ett lag som redan är klart och därutöver HJÄLPER UPPOCHHOPPA ETT LAG med 50% rabatt på anmälningsavgiften!

Om du är intresserad, berätta om ditt lag eller om dig och vilken sträcka du vill köra så ser vi vart vi landar. Anmäl ditt intresse senast 1 juni (ev fylls laget  som får rabatten och tidigare, sen kommentarsfältet som ett ställe att teama upp!.)

Åre Extreme Challenge – en multisporttävling för alla

Åre Extreme är en av Sveriges äldsta och mest välkända multisporttävlingar. Samtidigt som racet är EM i multisport och lockar den absolut främsta eliten så är dagen också en härlig och välkomnande motionärtävling, både för individer och lag. Jag lovar! Här är leenden, pepp och välkomnande känsla rakt igenom, ihop med fokus och adrenalin.  Man kan delta i solo-klass, som duo eller som lag. Dam, Herr eller mixed i alla varianter. Kör man duo är man två genom hela tävlingen, tävlar man i lag kör man en sträcka.

Åre Extreme Challenge består av tre moment:

 • Kajak. Solo-klassen paddlar från Tännforsen till Åre. 25 km i fors, på älv och sjö. Duo- och lag-klasserna paddlar 18 km på Åresjön.
 • Löpning. 15 km från Åre torg (400 m.ö.h.) till Åreskutans topp (1420 m.ö.h.) och ned på baksidan till Huså (400 m.ö.h).
 • Mountainbike. 32 km från Huså till Åre genom vackra fjällskogar på stig, led och väg.

ÅEC ledningen (och jag) vill att fler tjejer ska vara med!

När man tänker multisport är det lätt att fastna vid en slags normbild som ser ut lite såhär:

Fast i själva verket ser den också ut såhär:

En massa grymma tjejer på Åre Extremes bansträckning, det är tävlingsledningens målsättning.

Uppochhoppas uppmaning – kommentera och anmäl ditt intresse du som vill delta i ett LAG:

Jag kommer köra i lag med min man och en kollega till honom. Inget rent tjejlag denna gången men jag skulle så gärna vilja ha er med mig till start och dela äventyret med mig!

Därför får jag bjuda ett LAG på 50% av startavgiften. Anmäl ditt intresse i kommentarsfältet, berätta om vilken / vilka grenar du vill köra eller om ditt tänkta lag. Jag väljer ut och meddelar. Anmäl dig senast 1 juni – obs att laget kan fyllas tidigare och då meddelar jag det!

Det är på riktigt så himla, himla, himla roligt att jag inte nog kan rekommendera att vara med. Dessutom, Åre sommartid, Älsk på hela den grejen!

HÄR ÄR LÄNK TILL ANMÄLAN  – för dig som vill agera direkt.

HÄR ÄR LÄNK TILL VANLIGA FRÅGOR

Sjukt kul…Men hur vältränad måste jag vara?

Din kropp klarar mycket mer än vad du tror! Att testa något nytt flyttar gränser och känslan under och efter, den är magisk. Arrangörerna beskriver det såhär: “Målfållan fylls varje år av trötta, glada och stolta deltagare som överträffat sina egna förväntningar. ÅEC är en extrem tävling såtillvida att du får uppleva fantastisk natur i kombination med en idrottslig utmaning.” Jag håller med. Stämningen är suverän under loppet och den tillsammns med naturens storslagenhet kommer ge dig massor mer kraft. Grundträning plus backträning i maj och juni och du klarar det garanterat!

Lag, duo eller solo:

Kom ihåg att du och bara du bestämmer nivån på ditt genomförande. Välj solo-klassen om du vill ta dig an utmaningen ensam, duo-klassen om du vill ”slippa” forspaddlingen och tävla tillsammans med en partner. Gillar du äventyret men har inte lust att köra alla tre moment själv? Välj lag-klassen och dela upp delsträckorna i ett lag om tre.  Ska du vara på vattnet; gå en grundkurs i paddling. Ta en extra vända på den knaggliga stigen hemmavid på cykel. Lägg in mer stigningar både på cykel och i löpning. Är du lite förberedd i alla grenar behöver det inte vara extremt på annat vis än att det är extremt kul!

Kom och var med – det blir kul!

Alla bilder i inlägget används med godkännande från ÅEC. Fotograf: Jacob Edholm

 

Author

10 Comments

 1. Så sjukt kul tävling – konstaterade jag från sidan då för två år sedan, när jag även hejade på dig där på mtb 🙂
  Jag blev verkligen sugen att köra själv. Någon gång – i år hinns det inte med träningsmässigt, men att köra duo någon gång är verkligen drömmen!

 2. Maria Jacobsson Reply

  Jag kan absolut intyga att det är en väldigt kul och välarrangerad tävling, har varit med och vunnit duoklassen två gånger, superkul. Sedan var vi också med i stafettvarianten då vi kände att hela skulle bli för långt då vi båda två ammade, det också kul. Det är kul och bra initiativ att du erbjuder reducering av anmälningsavgiften, för detta gör mig faktiskt lite oroad att det är så himla dyrt att anmäla sig till många av våra stora motionsarrangemang.
  Det är så himla segregerande, vi som har råd och är vana idrottsutövare, som inte har något problem med att varken betala anmälningsavgiften, utrustningen som behövs eller känner oss oroade av att vara på en främmande arena, vi bidrar ju härmed att de som har det sämre ställt och kanske också har en högre tröskel på andra sätt att anmäla sig till ett arrangemang får ännu svårare att kunna vara med. Jättetråkigt.
  ÅEC är långt ifrån ensamma med att vara väldigt dyra att anmäla sig till, Vasaloppet är en annan jätte som vet konsten att ta betalt. Det är faktiskt flera gånger som jag hellre tränar på egen hand och hellre gör något tillsammans med min familj istället, för pengarna som anmälan till en tävling skulle ha kostat, och det valet är det långt ifrån alla som har. Jag tänker att vi alla borde hjälpas åt för att få fler människor i rörelse.
  Jag vet att det är många mer eller mindre frivilligt arbetande som sliter enormt för att få till denna evenemang och som inte alls har speciellt hög timpeng för det, men det är ändå något som måste funderas över hur fler ska kunna delta utan att det ska vara en ekonomisk fråga.

  • Sofia Reply

   Hej Maria! Vad roligt att ha dig här hos mig! Grattis till dina fina prestationer sjukt kul! Det är bekymmersamt, jag håller med om det. Tröskeln blir lätt lite hög och det är fint att se att du också vrider och vänder på ditt resonemang. Som arrangör av träningsevent vet jag att det är oerhört svårt att få till ett event som blir lön för allt jobb och visst har nedlagd tid ett värde. Jag tycker att ÅEC de senaste åren varit så himla fint och jag vill gärna ge fler chansen att upptäcka tävlingen, lite mer på “light”sätt så som en lag-tävling blir.

   Det är ofta dyrt att tävla, det håller jag med om, men också så väldigt motiverande. För egen del är jag långt mer intresserad av att betala en deltagaravgift när jag får mycket upplevelse för pengen och stämningen är fantastisk, där tycker jag ÅEC är. Jag tror att för att fler tjejer ska känna möjligheten att “detta kan jag göra/detta vill jag göra” behövs lite fler incitament, både i form av att se andra tjejer faktiskt göra det och som här lite ekonomisk puff.

 3. Åh vad sugen jag blev på att köra. Hade behövt en MTBande kompis bara för det kan inte jag! Löpning kan jag och kanot har jag paddlat en del då jag gick i kanot som barn något år.

  • Sofia Reply

   Pilla – Vi hade missuppfattat lite jag och tävlingsledningen. Det nya är: Jag fyller ett lag – eller ett lag hittar varandra och anmäler sitt intresse och jag ser till att ett lag får 50% rabatt på startavgiften. Jag vet åtminstone två grymma mtb-brudar som du skulle kunna teama upp med! Malin heter båda, jag ska peppa dem att vara med och kommentera här. Är du seriös med att du vill springa eller paddla, för om så…. då kanske du får en plats i laget vet du!

 4. Wohoo! Alltså jag är gärna med och cyklar om det går att göra som en del i ett lag! Har ju kört AIM o cykelvasan och lite annat i fjällen och älskar ju när det är sådär lite lagom tekniskt! Benmusklerna har fått sitt i vinter så även om cykeln inte motionerat så mycket än känns det som de är i god form!

 5. Åh! Jag visade det här för två av mina klasskompisar och dom nappade direkt! Vi är tre tjejer som träffades när vi hamnade i samma klass på Mittuniversitetet i Östersund och går vårt andra år nu. Förra året sprang vi fjällmaraton (kvartsmaran) tillsammans och det var hur kul som helst. Men det här verkar ju ännu grymmare!
  Vi har mig, som spelat fotboll hela mitt liv, Karin som åker nästan varje år till Mallorca för att cykla och Adina som tävlat i både skidåkning och paddling/kanot/kajak (nått sånt)
  Vi är jättesugna på att vara med men som det är nu så är loppet lite för dyrt för 3 studenter som älskar aktivitet och natur. Hoppas du väljer oss! 😀

 6. Åh. Blir så nedrans sugen! Men hmmm..måste hålla mig.. Nästa år. Jag laddar 🙂

 7. Okej. Jag hade fått för mig att det var den 8 juli och då ska jag springa ultra så då kunde jag inte. Men nu är det tydligen veckan innan (jag är siffer-dyslektisk??) och den perfekta uppladdningen inför BUS veckan efter! Höghöjdsträning, typ. Jag har sån enorm fjäll-längtan så jag skulle glatt hoppa in i laget som löpare. När vi kommer fram till början av juli kommer jag ha många kilometer i benen och vara en tålig och stark teammate som hjälper oss framåt. Just nu är jag mest bara irriterande pepp och glad för att jag kan springa, springa och springa!

Write A Comment