1. Börja träna med stavar nu! Löpning med stavar, gång med frånskjut i backar och långa intervaller är bra exempel på träningspass som blir kvalitetspass innan snön kommer. Stavens längd? Rekommendation är att räkna 0,83 x din kroppslängd – där någonstans ska du ligga om du åker klassiskt. En något för lång stav gör det tyngre för armarna, vilket ju kan vara tufft.
  2. Se till att du har rätt utrustning för din satsning. Så mycket roligare då! Intersport har satt samman bra längdåkningspaket anpassat för olika typer av satsningar. Kika om det är dags att uppgradera dig.
  3. Frys inte. Ett bra underställ (rekommenderar Crafts warm serie som också andas riktigt bra, eller smartwool om du hellre kör merinoull) – och ett bra vindtätt ytterplagg gör skillnad. På benen brukar jag ha Craft Storm tights som är vindtäta och lite lösare i passformen utan att bli fladdriga. 699 kr, finns även som jacka!
  4. Om du inte riktigt orkar lära dig det här med att valla olika fästvallor – kör med tejp! Jag har åkt med tejp i många år nu, och upplever att den blir bättre och bättre utvecklad. Byt ut den då och då under säsongen – du har fäste snabbt och enkelt och kan lägga fokus på själva åkningen och enklare glidvalla!
  5. Planera in ett skidläger med tekniktränare! Att åka på fokusläger tillsammans med en liten grupp andra längdåkare är guld för teknikutvecklingen och ksan vara precis den injektion av skidkunskap och träningsglädje du behöver inför något av de stundande vasaloppen. Träningsevent.se som jag deläger har satt samman ett prisvärt längdskidläger med guldkant på nya skilodge Tänndalen, där vi har tillgång till Nordic ski centers 300 km längdspår och deras duktiga tekniktränare under en långhelg i februari. Följ med!

längdåkning skidhelg

INTERSPORTBLOGGARE_LOGO(1)

Detta inlägg är del av det ambassadörskap jag gör för Intersport och presenteras i samarbete med dem.

Author

4 Comments

  1. Hej, en liten kommentar om stavlängden. 0,83 är för skidåkning. Stavgång/barmark ska vara kortare, eftersom man exvis inte har skidan som bygger längd, och inte heller kan glida på frånskjutet på barmark. Här finns en bra kalkylator : http://www.linkopingssk.se/kalkyl.htm

    • Absolut! Jag tänker dock att man kanske inte köper olika stavar utan kör med de man har – och om man ska köpa sig ett längdpaket bör man ju köpa stavar som passar till snön! Men bra poäng för den seriöse som kan kosta på att ha rena barmarksstavar också!

    • Bra där – jag skulle precis skriva samma sak. Tekniken blir helt galen om man kör med samma längd på stavarna. Det behöver ju inte vara några dyra stavar – finns t ex på Biltema för en hundring. Enda jag vill lyfta fram är att undvika gåstavar med gummiplupp längst ner – de håller inte emot i frånskjutet och man kan lätt slinta o skada sig.

  2. Kul med bra tips! Jag ska köra Vasaloppet för första gången, Har kört tjejvasan en gång tidigare och då var jag inte alls förberedd så det tänker jag vara nu!!

Write A Comment