Vi har pratat om hur skönt det var/är att välja hotellvarianten när det kommer till boende när man är på fjällsemester med barn. Nu ska vi prata skidåkning!

Skidtokiga föräldrar åker gärna skidor både länge och tillsammans. Svårt att kombinera med små barn. Hur gör man då när man vill få ut max av sin skidsemester med barn?

Ett bra tips är att åka med lika skidintresserade (eller kanske inte alls skidintresserade men som gillar att åka på semestern till snön på vintern…eh) och sedan turas om att ta hand om barnen, på så sätt kan man åka med sin partner. De flesta skidorter har någon typ av skidskola eller lekland för barn och de har varierande kvalité och storlek. I detta inlägg handlar det om Ramundberget då jag nyligen var där på skidsemester med barn och har det färskt i minnet.

Ramundberget har en fiffig lösning som är ett alternativ och ett komplement till deras skidskola. Det är ett helt lekland med skidbacke och skidlek/snölek för barn, kallat Lill-Ramis.

På Lill-Ramis löser man entréavgift, för en dag, eller för en vecka, och kan lämna in sina barn i området där det finns personal och roliga aktiviteter. Vuxna kan också vara med där inne, men behöver alltså inte vara med. När/om barnen tröttnat på att åka skidor kan de åka pulka/snowracer (som dras upp med liften) eller leka bland leksakerna som finns utplacerade. Det finns också en kiosk och en värmestuga där man kan värma kalla fingrar och tår, leka inomhus och mysa.

 

 

Skidskola finns från 3 års ålder. De allra yngsta håller till på Lill-ramis och leker mest skidor. För de äldre barnen finns det roliga barnområden i hela liftsystemet, med skogsåkning, barnpuckelspår och en park med hopp. Jag vandrade den långa leden genom barnens skogsåkning i somras, och såg nu det pedagogiska upplägget med information och lek i snöformat. Ja, jag erkänner, jag var faktiskt inne bland fjällbjörkarna och kikade fastän jag är en meter för lång…

För vuxna finns det bra, tuff och utmanande åkning i Ramis. Jag blev förälskad i skogsparken, där skogen gallrats och det finns plats för pudersvängar och drop. I osthang är det brant och läckert, men alltid fin natursnö.
Vill man kombinera utförsåkning med längd finns fina skidspår för både liten och stor. Det är så man jobbar, alla ska ha något som passar dem, då skapas trivsel och fina semesterminnen från skidresa för både barn och vuxen!
Är du nyfiken kring min sommarvistelse i Ramundberget? Den känns som poesi när jag läser om den nu. Det var en alldeles helt igenom ljuvlig helg!
Klicka på länken om du missade du del 1 i serien om skidresa med barn!

 

Author

2 Comments

 1. Är inte tanken att man ska hänga med kidsen på semestern? Inte lämna bort dem? Om jag var förälder skulle jag vilja att det fanns bra komboaktiviteter liksom. Givetvis kan man vilja åka ngr åk själv också!

  Jag ska hursom till Funäsdalen nä vecka så det blir garanterat lite åkning i Ramundberget också – ska bli kul! Tips på nån bra restaurang/fik i backen man inte ska missa?

  Snyggt SEO:at förresten! Märks minsann var du har jobbat:) Men enligt proffsen behöver man dock tydligen inte feta längre. Iaf inte för Googles skull.

  • Sofy Reply

   Jag är nog lite miljöskadad. Att hänga med bebén ungefär varje minut av en dag gör att man gärna är utan barn, ha, ha. Men såklart man ska åka skidor med sina kids, och då är det bra att det finns många olika områden som passar för barn. men också bra att det finns platser som är barnens egna. jag vet att jag hade störtkul när jag åkte med kompisarna, och liksom fick ha några backar “för mig själv”, men det är såklart en balansgång.

   Missa inte restaurang 1000, den är cool, om än lite dyr, men det kan man unna sig på semestern. De har varm choklad på olika kakaohalt, och fina mackor och lunchmat som serveras på coola skifferplattor. Jag älskar ju frukost, kolla om sällskapet kan äta frukostbuffén innan åkning i Ramis en dag!

Write A Comment